ERLI

Płyty grzewcze

(568 wyników)
Sortuj wg:  
najlepsze dopasowanie
Kategorie i filtry
Płyta grzewcza to jedno z najważniejszych urządzeń, które musi znaleźć się na wyposażeniu kuchni.więcej

Płyty grzewcze

Różnorodność rozwiązań płyt grzewczych jest duża, zarówno jeśli chodzi o technologię, jak i design. Czym kierować się przy ich wyborze i czy każdą płytę można zastosować w każdej kuchni?

Rodzaje płyt grzewczych

Producenci tych urządzeń oferują różne rozwiązania techniczne, które umożliwiają dopasowanie płyty grzewczej dla każdej kuchni z dostępem do sieci energetycznej lub gazowej. Wybór najczęściej należy do nas, warto jednak wiedzieć, jakie są możliwości. Istnieją cztery główne rodzaje płyt grzewczych.

Płyty ceramiczne

Działanie urządzeń tego typu oparte jest na nagrzewaniu poszczególnych pól. Płyty grzewcze ceramiczne podłącza się do gniazdka o standardowym napięciu 230 V. Mają one niemal identyczny wygląd jak płyty indukcyjne, jednak technologia w nich zastosowana jest odmienna. Płyty takie nagrzewają się i trzeba być ostrożnym po zakończeniu gotowania, gdyż nadal są gorące przez jakiś czas.

Płyty elektryczne

Nazywane są czasem żeliwnymi, gdyż ich palniki są wykonane z takiego materiału, wystając nieco ponad poziom płyty. W przeciwieństwie do płyt ceramicznych nie tworzą gładkiej tafli grzewczej. To najstarsza technologia pośród płyt grzewczych. Nie ma tu złożonych funkcji.

Płyty gazowe

To bardzo rozpowszechniona technologia, która pozwala na gotowanie na ogniu. Płyty grzewcze gazowe są lubiane często właśnie ze względu na tę cechę. Do niedawna były najpopularniejszym rozwiązaniem technologicznym. Dziś powoli ustępują miejsca coraz bardziej lubianym płytom indukcyjnym. Płyty gazowe mają palniki oraz ruszt, na którym ustawia się garnki. To stwarza konieczność uciążliwego czyszczenia, dlatego producenci urządzeń tego typu łączą zalety palników gazowych z płytami indukcyjnymi, tworząc również płyty gazowo-ceramiczne.

Płyty indukcyjne

To płyty o zasilaniu elektrycznym, jednak dzieci specjalnej technologii, nagrzewające się w wyniku kontaktu z powierzchnią garnków. Są bezpieczne, zwłaszcza przy małych dzieciach, a ich ogromnym atutem jest łatwość utrzymania ich w czystości.

Zalety i wady różnych rodzajów płyt

Najważniejszą z funkcji każdej z płyt grzewczych jest możliwość przygotowania ciepłego posiłku. I pod tym względem nie ma rozwiązań lepszych lub gorszych. Warto jednak wiedzieć, jakie są wady i zalety poszczególnych płyt grzewczych.

Płyty grzewcze ceramiczne – wady i zalety

Do niewątpliwych zalet tego rodzaju urządzeń należy zaliczyć łatwość ich podłączenia i użytkowania. Wymaga jedynie włożenia wtyczki do gniazdka sieciowego. Jej gładka powierzchnia sprawia, że jest nietrudna do utrzymania w czystości – wystarczy ją przetrzeć. Zaletą tych urządzeń jest stosunkowo niska cena. Do wad można zaliczyć wyższe rachunki za prąd, którym płyta jest zasilana, a także nagrzewanie się urządzenia, co szczególnie przy małych dzieciach może być ryzykowne.

Płyty grzewcze elektryczne – wady i zalety

Najważniejszą zaletą tych urządzeń jest niska cena i prostota użytkowania. Brak zaawansowanych funkcji może być korzystny, szczególnie w przypadku osób, które niechętnie ich używają. To, co dla jednych jest zaletą, dla innych może okazać się wadą. Taka prosta konstrukcja, a także specyficzny design mogą się podobać. Wśród takich płyt są jednak również grille i opiekacze, które są chętnie używane, nawet przez miłośników nowoczesnych technologii.

Płyty grzewcze gazowe – wady i zalety

Najważniejszą zaletą, którą cenią użytkownicy tych urządzeń, jest możliwość gotowania na ogniu. Popularność płyt gazowych wynika także z dostępności do tańszego, w porównaniu do prądu, paliwa gazowego. Do niewątpliwych zalet należy włączyć atrakcyjny, zróżnicowany wygląd płyt tego typu, pasujący zarówno do pomieszczeń urządzonych w nowoczesnym, jak i tradycyjnym stylu. Największą wadą tych urządzeń jest trudne mycie rusztów.

Płyty grzewcze indukcyjne – wady i zalety

Płyty indukcyjne są urządzeniami minimalistycznymi i jednocześnie niezwykle łatwymi do utrzymania w czystości. Są dostępne w trzech kolorach: białym, ecru i czerni. Do ich zalet należy zaliczyć brak możliwości poparzenia się. Wadą tych urządzeń jest konieczność podpięcia ich do tak zwanej siły, a więc układu trójfazowego. W większości mieszkań wiązałoby się to z koniecznością poważnych zmian w instalacji elektrycznej, a czasem jest to po prostu niemożliwe. Istnieją co prawda, płyty indukcyjne zasilane prądem z gniazdka, ale wybór ich modeli jest niewielki.

Czym się kierować, wybierając płytę grzewczą?

Szukając płyty grzewczej, warto określić swoje oczekiwania i skonfrontować je z możliwościami technicznymi domu czy mieszkania. Do podłączenia płyty gazowej, konieczna jest odpowiednia instalacja. W przypadku płyty indukcyjnej – siła. Do płyty ceramicznej i elektrycznej wystarczy prąd z gniazdka. Po tej pierwszej selekcji warto wziąć pod uwagę:

  • stopień skomplikowania rusztu w płytach gazowych – trzeba pamiętać, że ruszty brudzą się najbardziej i wymagają czyszczenia. Skomplikowany ruszt trudno jest umyć. Im prostsze ruszty, tym mniejsze zaangażowanie użytkowników w utrzymanie w czystości płyty grzewczej;
  • funkcje dodatkowe – automatyczne odcięcie dopływu gazu po zalaniu, błyskawiczne podgrzanie pola, czy czujnik temperatury to niektóre z nich. Wybierając płytę grzewczą, warto zastanowić się, które będą użyteczne w naszej kuchni;
  • design – różne style pomieszczeń wymagają dopasowania urządzeń do ich charakteru. Dziś to nietrudne, gdyż płyty grzewcze są różnorodne zarówno stylistycznie, jak i kolorystycznie;
  • ilość pól grzewczych – najczęściej występują 4 pola, jednak są mniejsze płyty grzewcze, wyposażone w 2 lub większe w 5 pól. Wybór zależy od indywidualnych potrzeb.

Wybierając płytę grzewczą, trzeba wziąć pod uwagę swoje upodobania, warunki techniczne budynku, w którym będzie ona użytkowana i własne preferencje estetyczne. To sprawi, że płyta grzewcza spełni oczekiwania i stanie się użytecznym urządzeniem, a także elementem dekoracyjnym w kuchni.