ERLI

Piekarniki do zabudowy

(539 wyników)
Sortuj wg:  
najlepsze dopasowanie
Kategorie i filtry
Gazowe piekarniki do zabudowy będą dobrym wyborem dla miłośników pieczenia tradycyjnego. więcej

Piekarniki do zabudowy jako absolutne must have kuchennego wyposażenia

Trudno sobie wyobrazić idealnie urządzoną kuchnię bez piekarnika. To urządzenie, które pozwala nam przyrządzić wytworne potrawy, ale też zrobić coś na szybko w oparciu o gotowe dania. Piekarnik jest sprzętem, który ciężko zastąpić – często nawet nie jest to możliwe. Ponadto, nowoczesne piekarniki z górnej półki potrafią stać się substytutem innych sprzętów kuchennych. Wybierz na ERLI.pl idealny piekarnik do swojej kuchni i ciesz się niesamowitym smakiem potraw.

Piekarnik do zabudowy – gazowy czy elektryczny?

Jeżeli posiadasz przyłącza gazowe w swoim domu lub mieszkaniu, możesz wybrać, który z piekarników wolisz zamontować w swojej kuchni – gazowy czy elektryczny?

Elektryczne piekarniki do zabudowy są częściej wybierane niż piekarniki gazowe. Dlaczego tak jest? Po pierwsze, może wynikać to z faktu, że w nowym budownictwie rzadko znajdziemy przyłącza gazowe. Po drugie – i to jest dla nas ważniejsze – piekarniki elektryczne oferują więcej możliwości. Szeroka gama funkcji dodatkowych, automatycznych programów, a także program samooczyszczenia się urządzenia – to tylko część z tego, czego nie znajdziemy w piekarniku gazowym. Ponadto piekarniki elektryczne uznaje się za bardziej precyzyjne w kwestii ustawiania temperatury.

Gazowy piekarnik do zabudowy będzie dobrym wyborem dla miłośników pieczenia tradycyjnego. W piekarniku gazowym ciepło rozchodzi się trochę inaczej niż w sprzęcie elektrycznym. Spód zawsze będzie bardziej podgrzewany niż góra. Piekarnik gazowy to także opłacalna opcja tam, gdzie gaz rozliczany jest ryczałtowo.

Funkcje piekarników do zabudowy

Skoro już mowa o funkcjach, które może posiadać piekarnik elektryczny, a gazowy niekoniecznie – przyjrzyjmy się gamie możliwości, które oferuje nam ten sprzęt. Oczywiście zestawy funkcjonalności będą różniły się w zależności od producenta i modelu urządzenia. Tutaj wymieniamy kilka z tych, których można szukać wybierając konkretny sprzęt.

Podstawowe funkcje piekarników

Do podstawowych funkcji piekarnika możemy zaliczyć:

  • grzanie od góry,
  • grzanie od dołu (nie wszystkie najtańsze modele oferują możliwość włączenia samej dolnej grzałki, bez konieczności grzania od góry),
  • grzanie od góry i od dołu jednocześnie,
  • termoobieg (równomierne rozprowadzanie ciepła po całym wnętrzu piekarnika),
  • programowanie czasowe,
  • wybór temperatury (standardowy zakres to 50-250 °C, ale istnieją modele, które oferują nawet zakres 30-315 °C. Najniższy poziom temperatur dobrze sprawdzi się do wolnego pieczenia, dzięki czemu potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin oraz do wyrastania ciasta. Najwyższe wartości służą do wypiekania pizzy i pieczywa).

Dodatkowe funkcje piekarników elektrycznych do zabudowy

Oprócz wyżej wymienionych funkcji możemy mieć do czynienia z rozszerzonym ich pakietem, od prostszych po bardziej skomplikowane i w efekcie także droższe rozwiązania. To m.in.:

  • programowanie czasowe – oprócz ustawienia pracy piekarnika możemy opóźnić start jego pracy, zazwyczaj do 24h;
  • włączenie oświetlenia niezależnie od pracy piekarnika;
  • grill – za ten efekt odpowiada specjalna grzałka w górnej części piekarnika o bardzo dużej mocy. Czasami możemy wybrać moc grilla i jego powierzchnię;
  • rożen – obracający się szpikulec wewnątrz komory, na który nabija się, np. kurczaka, aby ten się opiekał;
  • rozmrażanie;
  • funkcja kuchenki mikrofalowej;
  • szybkie nagrzewanie (booster);
  • podtrzymywanie ciepła;
  • podgrzewanie talerzy;
  • program Eco – automatyczne wyłączenie się piekarnika kilka minut przed planowanym końcem pieczenia i korzystanie z ciepła resztkowego;
  • termosonda – szpikulec, który wbijamy w potrawę, aby pokazał nam temperaturę w jej wnętrzu. Po osiągnięciu pożądanej temperatury, piekarnik się wyłącza;
  • programy tematyczne – łączą w sobie zaprogramowany rodzaj potrawy z automatycznym doborem temperatury i czasu grzania. Niektóre programy można modyfikować o wprowadzenie wagi potrawy;
  • możliwość wgrywania własnych programów i przepisów;
  • pieczenie parowe – funkcja umożliwiająca wykorzystanie pary do gotowania i pieczenia. W niektórych modelach jest to opcja, która wspomaga proces pieczenia ciast, chleba lub mięsa, a w modelach droższych może zastąpić całkowicie inne urządzenia przeznaczone do gotowania na parze.

Funkcje dotyczące bezpieczeństwa

Piekarniki elektryczne i gazowe wyposażone są także w szereg funkcji mających na celu poprawę bezpieczeństwa. Zaliczamy do nich m.in.:

  • wskaźnik ciepła resztkowego,
  • automatyczne wyłączenie,
  • zimne drzwi – technologia, która ma na celu zapobiec przed zbytnim nagrzewaniem się drzwi piekarnika, chroniąc nas i dzieci przed poparzeniem,
  • blokadę otwierania drzwi,
  • blokadę przed przypadkowym uruchomieniem,
  • blokadę przed zmianą ustawień,
  • wyłącznik bezpieczeństwa,
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem,
  • zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu,
  • ochronę antyprzepięciową.

Gabaryty piekarników do zabudowy i ich pojemność

Piekarniki do zabudowy możemy podzielić na standardowe i kompaktowe. Standardowe mają zazwyczaj wysokość i szerokość ok. 59,5 cm oraz głębokość 55-58,5 cm. Takie wymiary zewnętrzne gwarantują, że piekarnik zmieści się do standardowej szafki o wymiarach 60 x 60 x 60 cm. Oczywiście jeśli nie prowadzimy przez jej tył rur lub kabli.

Kompaktowe piekarniki do zabudowy różnią się od standardowych wysokością – mają ok. 46 cm.

Na rynku dostępne są także piekarniki o niestandardowych wymiarach, np. 90 cm szerokości i 120 cm wysokości. Takie wymiary mogą mieć podwójne piekarniki, które pozwalają na pieczenie dwóch innych potraw na różnych trybach pracy. To zaawansowane technologie dla domowych szefów kuchni.

Większość standardowych piekarników do zabudowy posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów. Często pojemność jest zwiększana poprzez pomniejszenie panelu programatora, a więc szerokość urządzenia raczej się nie zmienia. Piekarniki kompaktowe mają pojemność w granicach 35-50 litrów. Pojemność na poziomie 40 l jest wystarczająca do przygotowania kurczaka lub włożenia średniej wielkości brytfanny.

Wybierając model piekarnika do zabudowy warto przyjrzeć się także takim cechom, jak:

  • sposób działania programatora,
  • rodzaj programu samoczyszczącego,
  • typ prowadnic,
  • design urządzenia i możliwość wizualnego skompletowania innych urządzeń kuchennych,
  • wyposażenie dodatkowe, jak zestaw blach lub brytfann, które są w zestawie.