ERLI

Maszynki do mielenia mięsa

(169 wyników)
Sortuj wg:  
najlepsze dopasowanie
Kategorie i filtry
Maszynki do mielenia mięsa są urządzeniami wielofunkcyjnymi, ułatwiającymi pracę w kuchni.więcej

Maszynki do mielenia mięsa

Mielenie mięsa to w kuchni czynność powszechna. Dawniej umożliwiała to tylko maszynka manualna. Dziś dostępne są modele elektryczne, wykonujące za nas większość pracy, co znacznie przyspiesza ją i ułatwia. Na co jednak zwrócić uwagę, wybierając maszynki do mielenia mięsa?

Maszynki do mielenia mięsa i nie tylko

Choć maszynki do mielenia zwykle są wykorzystywane do mięsa, przygotowywanego na kotlety mielone, pulpety czy lasagne, urządzenia te mogą służyć także do mielenia grzybów, do uszek czy twarogu i ziemniaków do pierogów. Mają więc szersze zastosowanie, a dzięki specjalnym nakładkom w niektórych modelach, umożliwiają także szatkowanie warzyw, czy ich ścieranie, co przydaje się przy robieniu placków czy chipsów ziemniaczanych. Oszczędza to czas i wysiłek, jaki trzeba byłoby włożyć w przygotowanie tych potraw z użyciem tarki.

Rodzaje maszynek do mielenia

Wśród urządzeń tego typu wyróżnia się maszynki elektryczne i manualne. Te ostatnie są zasilane pracą mięśni, za pomocą korby. Mielenie taką maszynką nie jest łatwe, zwłaszcza w przypadku twardych mięs czy na przykład maku. Pod tym względem maszynki do mielenia mięsa o zasilaniu elektrycznym mają przewagę nad manualnymi. Nie wymagają dużego nakładu pracy, ani wysiłku. Jedyne, co należy zrobić, to złożyć je, podłączyć do gniazdka i włączyć, by bez wysiłku zmielić mięso, które trzeba czasem popchnąć specjalnym dociskiem. Maszynki elektryczne są więc bardzo wygodnymi urządzeniami, jednak z tego względu także droższymi od swoich manualnych odpowiedników. Oba urządzenia nadają się do mielenia mięs i przynoszą podobny efekt końcowy.

Na co zwrócić uwagę, kupując maszynkę do mielenia mięsa?

Wybór urządzeń tego typu jest duży, dlatego warto zwrócić uwagę na najważniejsze ich parametry. Są to:

  • moc – maszynki do mielenia mięsa mają zróżnicowaną moc w przedziale 250 W do nawet ponad 1000 W. Im wyższa moc, tym lepsza wydajność urządzenia. Na potrzeby domowe moc około 450 W jest optymalna, jednak oczekując wyższej wydajności, warto sięgnąć po modele o wyższej mocy;
  • rodzaje sitek w zestawie – urządzenia zwykle są wyposażone w standardowy zestaw sitek i różnych rozmiarach otworów, umożliwiających uzyskanie różnego stopnia rozdrobnienia mięsa. Sitka, by były efektywne, muszą być wykonane z mocnych materiałów, jak stal nierdzewna. Zwykle producenci w standardzie oferują trzy rodzaje sitek o oczkach różnej wielkości;
  • bieg wsteczny – możliwość cofnięcia biegu jest funkcją bardzo przydatną w procesie mielenia, gdzie o zator czy utknięcie produktu nie jest trudno. Włączenie tej opcji zwykle jest skutecznym sposobem na odblokowanie urządzenia i powrót do dalszej pracy. Brak tej funkcji czasem oznacza konieczność przerwania mielenia i wyłączenie urządzenia oraz jego rozkręcenie w celu odblokowania. Bieg wsteczny zdecydowanie ułatwia więc pracę;
  • rodzaj obudowy – maszynki do mielenia mięsa mogą być metalowe lub wykonane z wytrzymałego tworzywa. Oba rozwiązania są dobre. Plastik wykorzystywany do obudowy urządzeń jest solidny i w warunkach domowych jest wystarczający. W maszynkach do profesjonalnego użytku do obudowy wykorzystywany jest trwalszy metal, jednak trzeba pamiętać, że takie urządzenia są cięższe niż ich plastikowe odpowiedniki;
  • dodatkowe wyposażenie – producenci maszynek do mielenia mięsa często oferują specjalne akcesoria, które zwiększają funkcjonalność tych urządzeń. Wśród najpopularniejszych z nich jest dysza do wyrabiania kiełbas, do kulek kebbe, ale także szatkownice o trzech rodzajach ostrzy – z małymi otworami, z dużymi i do plasterkowania. To niezwykle przydatne dodatki, umożliwiające szybkie przygotowanie placków ziemniaczanych, bez konieczności używania tarki, ale także szatkowanie warzyw na surówkę czy ogórków do mizerii. Wybierając maszynkę do mielenia mięsa, warto rozważyć więc model, wyposażony w takie bogate opcje dodatkowe.

Biorąc pod uwagę wszystkie te parametry, można wybrać urządzenie, spełniające wszystkie oczekiwania i dostosowane do indywidualnych potrzeb.

Mycie i konserwacja

Maszynki do mielenia mięsa wymagają nie tylko mycia po każdym użyciu, ale także konserwacji. Elementy mielące należy myć ręcznie. Większość z nich nie nadaje się do mycia w zmywarce. Urządzenie przed umyciem trzeba rozkręcić i każdą część umyć osobno. Szczególnie istotne są sitka, które można umyć pod silnym strumieniem wody, aby usunąć z ich otworów wszystkie pozostałości. Jeśli to nie będzie wystarczające, należy użyć wykałaczki. Osobno trzeba umyć ślimak oraz nóż. Wszystkie elementy należy osuszyć i całe urządzenie złożyć. Warto pamiętać, że nóż oraz sitka co jakiś czas trzeba naostrzyć. Można to zrobić samodzielnie w domu za pomocą ostrzałki (kamienia) lub oddać do profesjonalnego ostrzenia. Taka konserwacja zapewnia maszynce lepszą wydajność, poprawia jej pracę i przedłuża jej żywotność.

Oprócz już wspomnianych parametrów ważna jest także wydajność urządzenia, która w niektórych modelach pozwala na przerobienie wielu kilogramów mięsa w ciągu zaledwie kilku minut, co jest znacznym ułatwieniem w pracy. Wybierając maszynkę do mielenia, warto zwrócić uwagę na wszystkie te parametry, które są ważne dla jakości urządzenia i komfortu pracy, a także jego trwałości. Pewne jest, że każda maszynka ułatwi i przyspieszy przygotowywanie wielu dań i stanie się nieodzownym wyposażeniem każdej kuchni.