Serwisy stołowe

(233 wyniki)
Sortuj wg:  
najlepsze dopasowanie
Kategorie i filtry
Serwisy stołowe to nie tylko sposób na eleganckie zastawienie stołu, ale także rozwiązanie wyjątkowo praktyczne.więcej

Serwisy stołowe

Większość serwisów stołowych można uzupełniać pojedynczymi ich elementami, w przypadku zbicia i uszkodzenia. Oznacza to, że wybierając taki serwis, można cieszyć się nim przez wiele lat, uzupełniając go, a także rozbudowując o kolejne elementy. Jak wybrać idealny serwis stołowy?

Zalety serwisów stołowych

Zastawy stołowe mogą służyć na co dzień i od święta. Ich przewaga nad innymi naczyniami polega przede wszystkim na wysokiej estetyce. W czasie obiadów – w gronie rodziny, czy podczas przyjęć – znacznie korzystniej prezentują się niż półmiski, talerze oraz inne elementy o różnej stylistyce. Ta spójność wyglądu całej zastawy bez wątpienia wpływa na estetykę wystroju stołu. Mnogość elementów, jakie mogą zawierać zastawy stołowe, sprawia, że można podawać na nich obiad, śniadanie, kolację, a nawet kawę i herbatę. Wszystko w pięknym, wybranym stylu, korespondującym z wystrojem i charakterem wnętrza. Najlepszej jakości zastawy są trwałe i nawet myte w zmywarce, nie ulegają zniszczeniu. Można je uszkodzić mechanicznie – wyszczerbić, czy stłuc – jednak wiodące marki, produkujące serwisy stołowe, swoje linie utrzymują od nawet kilkudziesięciu lat, co jest gwarancją, że będzie można dokupić brakujący element lub poszerzyć zestaw.

Rodzaje serwisów stołowych

Zastawy stołowe są tak zróżnicowane, by można było wybrać taki, odpowiadający potrzebom. Mogą się składać z kilku lub kilkudziesięciu, a nawet kilkuset elementów. Zanim wybierzesz odpowiedni zestaw, warto rozważyć, jakie masz wobec niego wymagania. Czy ma on służyć na co dzień, czy być używany od święta? A może powinien spełniać obie funkcje? Ustalenie przeznaczenia serwisu stołowego umożliwi łatwiejszy wybór jego wielkości i elementów składowych. Wśród zastaw stołowych występują:

  • zastawy obiadowe – to komplety naczyń, przeznaczone do serwowania obiadów oraz kolacji, składające się, w wersji podstawowej z talerzy płaskich, talerzy głębokich oraz talerzyków deserowych. Taki serwis umożliwia podanie dwudaniowego obiadu oraz deseru. W bardziej rozbudowanych wersjach znajdują się półmiski różnego rodzaju i wielkości, do serwowania dań, waza na zupy, salaterki, bulionówki czy sosjerki;
  • serwisy kawowe – to zastawy do serwowania kawy i deserów. W ich skład wchodzą filiżanki, wraz ze spodkami lub kubki, talerzyki deserowe, imbryk na kawę lub herbatę, mlecznik i cukierniczka;
  • serwisy obiadowo-kawowe – to najbardziej rozbudowane zestawy, łączące elementy serwisów obiadowych oraz kawowych. Są one bardzo efektowne i wygodne w użytkowaniu. Umożliwiają podawanie dań oraz deserów w spójnej stylistyce.

Którą opcję wybrać? Oczywiście jeśli masz miejsce na przechowywanie wielu elementów, warto kupić zastawę obiadowo-kawową, która zaspokoi niemal całe zapotrzebowanie na naczynia. Jeśli masz już zastawę obiadową lub kawową, możesz uzupełnić ją o brakujące elementy w tej samej stylistyce lub wybrać urozmaicenie i zakupić serwis w innym kolorze, kształcie i zdobieniach. Ważne, by wiedzieć, spośród czego można wybierać.

Czym kierować się, wybierając zastawy stołowe?

Szukając serwisu, warto zwrócić uwagę na kilka elementów, które ułatwią podjęcie decyzji o wyborze wymarzonej zastawy. Należy określić:

  • wielkość zastawy – serwisy stołowe są różnej wielkości. Najpopularniejsze są na 4, 6 lub 12 osób, ale można znaleźć nawet takie na 24 osoby. Oczywiście zestaw można powiększyć, kupując jego wielokrotność. Szukając zastawy na 12 osób, można kupić po prostu dwie na 6, jeśli jest to podstawowy zestaw obiadowy. Możliwości konfiguracji jest naprawdę wiele;
  • materiał, z jakiego wykonany jest serwis – może być to porcelana, kamionka, czy szkło hartowane. Najszlachetniejszym materiałem jest oczywiście porcelana – im cieńsza, tym droższa. Kamionka jest materiałem zbliżonym wyglądem, a także właściwościami do porcelany, jednak jest nieco tańsza. Szkło hartowane jest odporne mechanicznie i chemicznie i także jest wykorzystywane w produkcji serwisów stołowych;
  • kształt i kolor – dawniej elementy serwisów obiadowych miały okrągłe kształty, jednak dziś można wybierać także wśród bardziej kanciastych zastaw. Zarówno kolor, jak i kształt serwisów stołowych zależą od indywidualnych upodobań oraz charakteru wnętrza, w jakim będą wykorzystywane.

Klasycznie czy nowocześnie?

Przepiękne wzornictwo serwisów stołowych sprawia, że niełatwo zdecydować o wyborze. Warto więc zastanowić się, przede wszystkim, w jakim stylu urządzony jest dom czy mieszkanie i dobrać serwis tak, by stał się jego ozdobą i integralną częścią. Dzisiejsze serwisy są bardzo zróżnicowane stylistycznie. Od klasycznych zestawów, dekorowanych motywami roślinnymi, do ultranowoczesnych, o prostych formach i w oryginalnych kolorach. Jeśli chcesz mieć zastawę stołową na lata, wybierz klasyczny serwis, niewychodzący z mody. Może być on biały lub dekorowany. Nowoczesne zastawy są z pewnością idealne do wnętrz urządzonych w takim stylu i warto wybierać je, by uzyskać spójną całość i zachować estetykę oraz cieszyć się wyglądem pięknie zastawionego stołu.