Nasiona warzyw do ogrodu

(862 wyniki)
Sortuj wg:  
najlepsze dopasowanie
Kategorie i filtry
Samodzielna uprawa warzyw przynosi mnóstwo korzyści i daje ogrom satysfakcji.więcej

Warzywa

Uprawa warzyw to doskonały sposób, aby zapewnić sobie dostęp do warzyw uprawianych ekologicznie. Zanim jednak przyjdzie radość i satysfakcja z zebranych plonów, trzeba wybrać odpowiednie nasiona i przygotować warunki do ich wzrostu.

Nasiona do warzyw – co wysiewać?

W naszym klimacie można uprawiać z powodzeniem bardzo wiele warzyw. Są to zarówno lubiane pomidory różnych odmian, jak i marchewka, bób, groch, papryka, sałaty, buraki, cebula, rzodkiewka, ogórki, cukinie, dynie czy por. Lista jest naprawdę długa i obejmuje bardzo różnorodne warzywa, które można uprawiać zarówno w przydomowym ogrodzie, jak i w nieustannie popularnych, ogrodach działkowych. Jak zdecydować o tym, które nasiona do warzyw wybrać i co wysiewać? Przede wszystkim wysiewa się to, czego potrzebujemy, zwracając uwagę na warunki glebowe. Trzeba się też zastanowić nad tym, ile czasu możemy poświęcić na pielęgnację upraw, gdyż niektóre warzywa wymagają większej uwagi i nakładu pracy.

Planowanie upraw

Wybierając nasiona do warzyw, trzeba starannie zaplanować, kiedy je wysiać. Niezwykle pomocny w tym jest kalendarz upraw, ale informacja o terminie wysiewania poszczególnych warzyw znajduje się również na opakowaniu nasion. Różnice w terminach są bardzo znaczące. Ogórki wysiewa się w kwietniu (w pomieszczeniu) lub w maju (do gruntu), by plon zebrać w lipcu i sierpniu, tymczasem sałatę można posiać już w lutym (w pomieszczeniu) i od kwietnia do lipca do gruntu. Plony przynosi ona, w zależności od terminu zasiania już od kwietnia, aż do października. Na przykładzie obu tych warzyw widać wyraźnie, jak odmienne warunki siewu są konieczne dla różnych warzyw. Warto zaplanować już zimą, jakie nasiona do warzyw wybrać, by nie spóźnić się z terminem wysiewu.

Wysiew do gruntu czy uprawa z rozsady?

Wysiewanie nasion warzyw wprost do gruntu jest najłatwiejszą formą ich uprawy, jednak trzeba pamiętać, że przeprowadza się je wczesną wiosną, gdy już nie grożą im przymrozki. Zwykle na przełomie marca i kwietnia. Uprawę z rozsady można rozpocząć wcześniej, siejąc nasiona warzyw do doniczek czy skrzynek. Konieczne jest jednak zapewnienie takim uprawom właściwych warunków wzrostu, co uzyskuje się dzięki inspektom czy szklarniom. Niektóre z warzyw wymagają rozsady, by w ogóle można było zebrać ich plon. Ma to związek ze stosunkowo długim okresem wegetacji takich roślin oraz wyższą temperaturą, konieczną do ich upraw. Nasiona do warzyw takich jak pomidory, bakłażan czy papryka nie zdążyłyby wydać plonów przed nastaniem jesieni, jeśli byłyby wysiane do gruntu w miesiącach wiosennych. Rozsadę warto zastosować także do uprawy niektórych warzyw, by uzyskać szybsze i bardziej obfite plony. Są też takie warzywa, które rosną stosunkowo wolno, a ich pielęgnacja na rozsadzie jest wygodniejsza. Wszystkie warzywa, które nie wymagają wysokich temperatur dla wzrostu i mają krótki okres wegetacji, mogą być wysiewane do gruntu. Nasiona warzyw takich jak cebula, pietruszka korzeniowa, czy marchew można siać już w marcu – zwykle w drugiej połowie tego miesiąca. W kwietniu wysiewa się nasiona warzyw takich jak groch, pasternak, szpinak czy bób.

Przygotowanie grządek na nasiona warzyw

Miejsce w ogrodzie do wysiewu warzyw trzeba wybrać starannie, pamiętając o konieczności zapewnienia wzrastającym roślinom odpowiedniej ilości promieni słonecznych. Nie mogą więc być to miejsca zacienione, czy znajdujące się w okolicy drzew. Warzywa nie mogą rywalizować z innymi roślinami o światło, bo odbije się to negatywnie na zbiorach plonów. Ziemię pod grządki trzeba przygotować jesienią, wzbogacając ją nawozem: obornikiem lub kompostem i przekopać ją. Wiosną wystarczy już tylko odchwaścić glebę oraz lekko ją spulchnić i przygotować grządki, by nasiona warzyw miały doskonałe warunki do wzrastania. Przy wyznaczaniu grządek należy pamiętać o stworzeniu ścieżek, które pozwolą na swobodny dostęp do roślin i umożliwią ich pielęgnację.

Nasiona do warzyw – wysiewanie

Nasiona warzyw można wysiewać rzutowo lub rzędowo. Rzutowy siew stosuje się czasem do nasion warzyw, takich jak koper czy rzodkiewka, jednak, ze względu na stratę materiału siewnego i konieczność przerywania siewek, nie jest on często stosowany. Inaczej jest w przypadku siewu rzędowego, kiedy nasiona warzyw są wysiewane – jak sama nazwa na to wskazuje – w rzędzie. Drobne nasiona przed wysiewem można zmieszać z piaskiem, by uzyskać lepsze ich rozmieszczenie. Większe nasiona warzyw wysiewa się punktowo.

Pielęgnacja wysianych warzyw

Nasiona warzyw po wysianiu są narażone na działanie wielu czynników zewnętrznych, dlatego trzeba je odpowiednio pielęgnować i zabezpieczać. Do wzrostu potrzebują przede wszystkim wody, jednak powinna być ona dostarczana w delikatny, rozproszony sposób, aby nie wypłukiwała nasion warzyw z gleby. Wczesną wiosną warto również zabezpieczyć grządki włókniną, która może uchronić uprawy przed pojawiającymi się jeszcze czasem w tym okresie przymrozkami, ale także przed niektórymi szkodnikami.

Uprawa własnych warzyw jest pracochłonna, ale z pewnością satysfakcjonująca. Chcąc zwiększyć swoje szanse na sukces, warto wybierać nasiona do warzyw o najwyższej jakości i wiadomym pochodzeniu, od najlepszych ich producentów. To gwarantuje, że wysiłki włożone w pielęgnację wzrastających warzyw nie pójdą na marne i już latem będzie można cieszyć się uprawami z własnego ogrodu.